Arvatav põhjus, miks endiselt terved inimesed võivad surra H1Ni grippi

[Tõlge ingliskeelsest artikklist: “Why “healthy” people can die from H1N1 flu“]

Kokkuvõte: Võib näida imelikuna ja häirivana, et noored ja ilmselt terved inimesed surevad N1H1 gripi tõttu. Põhjuseks võib olla see, et nad ei olnudki nii terved, nagu see pealtnäha näis, vaid olid oksüdatiivse stressi põhjustatud kõrgendatud riskiseisundis. Kui see on nii, siis võib gripisurmasid ilmselt suurel määral vähendada.

Tagapõhi

Mitmed uurimistööd näitavad, et gripp kutsub esile vabade radikaalide massiivset tekkimist kopsudes, mille tulemuseks on kudede tugev lagunemine (Akaike 2001, Akaike 2003, Hennet 1992 – vaata viiteid). Akaike vaatles seda mehhanismi detailselt (Akaike 1998). Halvimal juhul on tulemuseks kopsupuudulikus (respiratory failure).

Professor Takaaki Akaike, kes uuris vabade radikaalide mõju gripile, on kirjutanud:

Gripiviiruse patogeneesi võib tegelikult põhjendada hapnikuradikaalide, nagu superoksüüdanioon, tsütotoksilise efektiga.

(Superoksüüdanioon on kõige tugevam vaba radikaal)

Allikas: Akaike, T, et al, (2003)

Lazrak et al (2009) on hiljuti leidnud, et nii nimetatud M2 protein vastutab kopsu kahjustuse eest grippi puhul. Leidsid ka et see vigastav mõju toimub vabade radikaalide vahendusel, ja näitasid et antioksidandid kaitsevad selle kahjuliku mõju eest.

Tõenäoseks põhjuseks on oksüdatiivne stress

Tõenäoseks põhjuseks, miks noored ja pealtnäha terved inimesed surevad gripi kätte on see, et nad olid oksüdatiivse stressi seisundis – see on seisund, kus vabasid radikaale on rohkem, kui nende olemasolevad ärastamissüsteemid (antiöksüdatiivne kaitse) suudavad käsitleda.

Oksüdatiivne stress on tänapäeval küllaltki tavaline. Haigestudes sellises seisundis grippi, mis tekitab kopsukudedes suurel hulgal vabasid radikaale, satub inimene tõsisesse ohtu.

Et vastu seista gripist põhjustatud vabade radikaalide rünnakule kopsudele, peab meil olema piisavalt antioksüdante. Nende hulka kuuluvad antioksüdatiivsed vitamiinid (A, C, D, E), antioksüdatiivsete ensüümide korralikku toimimist tagavad mineraalid (sealhulgas seleen, tsink, mangaan jt) ning antioksüdante rikkalikult sisaldavad  lisandid toidus. Nende hulka kuulub näiteks jood, mida võib vaja minna rohkem, kui seda tavaliselt arvatakse, vaata Miller, D (2006).

Näib, et me ei ole antioksüdantidega sageli piisavalt varustatud. Sellele viitab kroonilise oksüdatiivse stressiga seotud haiguste suur levik, sealhulgas “peatapjad” vähk ja infarkt.

Tänapäeval võivad oksüdatiivset stressi tekitada erinevad põhjused, sealhulgas:

  • Välisõhu saastatus
    • Põhisüüdlasteks on ülipeened tahmaosakesed autodest (Bräuner 2007, Chuang 2007, Romieu 2008).
    • Vabade radikaalide teine tähtis allikas on osoon (Iriti 2008).
  • Sigaretisuits on vabade radikaalide tähtis allikas (van der Haart 2004, Tanriverdi H, 2006).
  • Alkohol tekitab märkimisväärsetes kogustes vabasid radikaale (Wu, D 2004).
  • Tänapäevased toitumisharjumused ei taga tihtipeale piisavalt antioksüdantiderikast toitu. “Lahjade”, külllastamatu taimeõlide ja margariinide kasutamine (sojaõli, majsiõli, rapsi õli, päevalilleseemneõli jng), eriti praadimine, loob suured vabade radikaalide kogused.
  • Suhkur (glükoos) maiustustes, kookides jt. tekitab märkimisväärsel hulgal vabasid radikaale (Cericello, A 2000; Choia S-W 2008).
  • Klooritud vesi. Kloor tekitab vabu radikaale nii joogivees kui ka sellega valmistatud toidus. Sellise veega dušš põhjustab veelgi suuremat ohtu manustada kloori nii naha kaudu kui sisse hingates (seda ohtu saab kõrvaldada duššifiltriga).
  • Pingeline füüsiline tegevus, nagu näiteks sport, tekitab oksüdatiivset stressi, eriti kui ei olda piisavalt treenitud. Kuigi regulaarne harjutamine tõhustab antioksüdatiivset kaitset, on kindluse mõttes soovitav hoiduda gripi korral rasketest treeningutest, kuna see võib kaitsemehhanisme üle koormata.
  • Stress tekitab märkimisväärsel hulgal vabasid radikaale (näiteks muutub ainevahetuses ca 25% adrenaliinist vabadeks radikaalideks).
  • Kroonilised infektsioonid. Näiteks kõrvalkoopades, hammastes, munajuhastes jne. Teatud bakteriaalsed mürgid on tugevad vabad radikaalid.

Seega ei ole ebatõenäoline, et mõni pealtnäha terve noor inimene võiks olla märkimisväärses oksüdatiivse stressi seisundis. Sel juhul ja nendes tingimustes on ohtlik haigestuda grippi, sest gripiviirus tekitab väga suurel hulgal vabasid radikaale.

See võiks olla üheks põhjuseks, miks noortel, pealtnäha tervetel inimestel tekib H1N1 gripi korral tõsine kopsupuudulikus ning nad võivad mõnikord ka surra.

Oksüdatiivne stress ei tekita alati ilmseid haigussümptome, kuid on seotud mitmesuguste mittespetsiifiliste vaevustega, nagu peavalu, migreen, väsimus, vähenenud keskendumisvõime, ängistus, valud kehas jt. Seetõttu võidakse neid noori inimesi pidada terveteks, kuigi nad on, grippi puhul, tegelikult kopsupuudulikusse kõrge riski seisundis.

Miks see ei peegeldu varasemate aastate gripijuhtumites? Tõenäoliselt seepärast, et H1N1 viirus on teistsugune. See sisaldab Hispaania gripi geneetilist materjali, mis põhjustas samuti pealtnäha tervetel inimestel ohtlikut kopsupuudulikust ja vahest surma. Võibolla võivad sellise geneetilise täiendiga viirused tekitada kopsudes eriti suurel hulgal vabasid radikaale.

Kuid H1N1 viirusel on ka olulised erinevused võrreldes hispaania viirusega, mille tõttu H1N1-infektsioon suures enamuses on nii leebe, et inimene ei saa isegi aru et tal on gripp vaid arvab et on küsimus kergest külmetusest. Panen ette hüpoteesi, et ainult kui inimesel on raske oksidatiivse stressi seisund, võib infektsioon muuta tõsiseks.

Vältimine

Nagu juba öeldud, tuleb viirusliku kopsupuudulikusse saamise riski minimeerimiseks või kõrvaldamiseks püüda vähendada või, kui see on võimalik, kõrvaldada ülalloetletud oksüdatiivse stressi faktorid. Lisaks suurendada võimalikul määral mitmesuguste antioksüdantide kasutamist, juhul kui teie regioonis puhkeb epideemia. Peatselt kirjutan blogi antioksüdantidest, kuid seni soovitan ülalnimetatud vitamiine, kusjuures C-vitamiin paistab olla eriti tähtis. Hiljuti on ka leitud et D3-vitamiinil on oluline kaitsev efekt, vaadake “D3-vitamin efektiivsem kui gripivaktsiin“.

Ravi

Ülaltoodud faktide loogiline tagajärg on, et intensiivne antioksüdantide teraapia võib olla tähtsaim ravi eluohtliku seagripi kopsupõletiku puhul.

Rohkem sellest bloggis:  “Suremas patsient taastus koheselt peale C-vitamiini teraapiat“.

___________________________________________________________________

Viited:

1. Uuringud vabade radikaalide tekkimise kohta kopsudes:

(Need on mõned uuringud paljude hulgast, mis käsitlevad vabade radikaalide teket viirusliku kopsupõletiku korral. Loodan leida aega, et lisada neid rohkem).

  • Akaike T, Suga M, Maeda H. (1998) “Free radicals in viral pathogenesis: molecular mechanisms involving superoxide and NO.” Proc Soc Exp Biol Med. 217:64-73.
  • Akaike, T. (2001) ”Role of free radicals in viral pathogenesis and mutation”. Medical Virology 11: 87-101. (Ülevaate sponsoreeritud Japani tervishoiuministeeriumi poolt).
  • Akaike, T., Okamoto, S., Sawa, T. et al (2003). ”8-Nitroguanosine formation in viral pneumonia and its implication for pathogenesis.” Proc. Natl. Acad. Sci. USA 100: 685-690.
  • Hennet, T. Peterhans E,  Stocker, R. (1992) ”Alterations in antioxidant defences in lung and liver of mice infected with influenza A virus”, Journal of General Virology73, 39-46.
  • Lazrak, A, Iles KE,Liu G et al (2009). “Influenza virus M2 protein inhibits epithelial sodium channels by increasing reactive oxygen species.”  FASEB Journal. 23:3829-3842 . Populardteaduslik kokkuvõtte siin:  ”Scientists Discover Influenza’s Achilles Heel: Antioxidants.” Science Daily, 30 okt 2009.

2. Teised viited:

  • Bräuner EV et al (2007). ”Exposure to ultrafine particles from ambient air and oxidative stress-induced DNA damage.” Environ Health Perspect. 115:1177-82.
  • Ceriello, A. (2000). “Oxidative Stress and Glycemic Regulation. Metabolism. 49:27-29.
  • Choia S-W, et al (2008). “Acute hyperglycemia and oxidative stress: Direct cause and effect? “Free Radical Biology and Medicine 44: 1217-1231
  • Chuang KJ et al. (2007) “The effect of urban air pollution on inflammation, oxidative stress, coagulation, and autonomic dysfunction in young adults” Am J Respir Crit Care Med. 15:370-6.
  • Iriti, M Faoro, F. (2008) “Oxidative Stress, the Paradigm of Ozone Toxicity in Plants and Animals”. Water, air & soil pollution. 187:285-301.
  • Miller,D. (2006) ”Extrathyroidal Benefits of Iodine”. Journal of American Physicians and Surgeons 11: 106-109 (2006).
  • Ge, M. O`Reilly, A. Baillie, N. et al. (2008). “Vitamin C: Evidence, application and commentary.” NZFP 35: 312-318
  • Romieu I, et al (2008).”Air pollution, oxidative stress and dietary supplementation: a review” Eur Respir J. 31:179-97.
  • Tanriverdi H, et al (2006). “Cigarette smoking induced oxidative stress may impair endothelial function and coronary blood flow in angiographically normal coronary arteries.” Circ J. 70:593-9.
  • van der Vaart, H, et al. (2004) “Acute effects of cigarette smoke on inflammation and oxidative stress: a review” Thorax 59:713-721
  • Wu, D. Cederbaum, AI  ”Alcohol, Oxidative Stress, and Free Radical Damage” NIIIA publications 2004. (US National Institute of Health)

Lisa

Mulle näib, et raske kopsupuudulikus denguepalaviku (troopiline viirushaigus) korral võib samuti olla oksüdatiivse stressi tulemus. Sellekohase kirjanduse otsimisel leidsin seda viidet:

Gil LMartínez GTápanes R, et al, ”Oxidative stress in adult dengue patients” Am J Trop Med Hyg. 2004 Nov;71(5):652-7. See http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15569800?dopt=AbstractPlus

Edasit otsides, olen ka leidnud, et mõnede teiste tõsiste viiruse haiguste kudedevigastav toime on seotud tugeva oksidatiivse stressiga. Lisan viiteid hiljem.

3 kommentaari

  1. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a friend who had been conducting a little research on this. And he in fact bought me lunch simply because I discovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this topic here on your site.

  2. Can I just say what a relief to discover somebody that genuinely knows what they are
    discussing online. You definitely understand how to bring a problem
    to light and make it important. More and more people should read this and understand this side of the story.
    I was surprised you aren’t more popular given that you
    definitely possess the gift.

  3. I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it up!
    I’ll go ahead and bookmark your site to come back in the future.

    Cheers

Lisa kommentaar