Saksa sõjavägi keeldus kasutada eestis tarvitatud gripi vaktsiini

Otsustati kasutada skvaleeni- ja elavhõbevabat gripivaktsiini

[Palun andestage võimalike keele vigade eest, vaadake “Mu keel“]

Küsimus oli just sellest skvaleeni ja elavhõbedat sisaldavast vaktsiinist (SmithKlineGlaxo oma), mida nüüd Eesti tervishoid pakkub rahvale.

See otsus äratas suurt tähelepanu Saksamaal. Viroloog Alexander Kekule ütles ajalehes “Die Welt”, et sellega on armee andnud tervishoiuministeeriumile lõõgi vastu näkku. Lisas ka et se oli “Õige otsus”. Ta leidis, et saksa sõjaväe arstid “lihtsalt on olnud targemad.” [kui tervishoiministeeriumi nõunikud]

Opiniooni surve tulemusena, eriti arstide poolt, on saksa tervishoiuminister Ulla Schmidt otsustanud hoiatada raseduses naised sellise vaktsiini kasutamise eest. Selle tagajärjel oli ainult 15% saksa arstid lasnud ennast vaktsineerida (kuni 8 detsembri keskeni). Vaadake ka järgmist postitust “Saksamaa müüb grippivaktsiini vähese järelküsimuse tõttu“.

Allikas:”Soldaten bekommen anderen Grippe-Impfstoff” (Die Welt)

Skvaleen – autoimmuunsust tekitav aine

Skvaleen on loomulik aine, mis  on olemas inimkehas ning ka näiteks oliiviõlis. kui teda süüakse, ei tekki probleemid, aga kui teda süstitakse kudedesse tekkib immunreaktsioon skvaleeni vastu (vaadake ka alamärkuse skvaleeni kohta). On eksperimentaalselt kinnitatud et skvaleeni süstimine toob kaasa nn autoimmunaigust (rheuma kujul) rottides. See on nii hästi kindlaks tehtud, et skvaleeni süstimine on standartne meetod autoimmuunhaiguste loomiseks eksperimentaal-loomade seas (mida siis kasutatakse nende haiguste uurimiseks).

USA Tulane ülikool leidis, et skvaleni antikehad leidusid 95% sõduritestest  kes olid saanud skvaleenid sisaldavat vaktsiini süstid, ja olid peale seda haigestunud rheumatilistes haigusteses (Golf War Syndrome – Golfi Söja Sündroom). Aga sõduritel kes olid terve polnud skavaleeni anitkehad. Tegid ka teised põhjalikud uuirimsed asja kohta, mis kokku viisid kindlale järjeldusele, et skvaleen loob autoimmuunsust härrivat haigust. Selle kõrgkvaliteetse uurimise tagjärjel otsustas USA kongress 1994, et keelade skvaleeni kasutamist vaktsiinides.

Saksa keskkonnaspetsialistide organisatsioon (Ärtzteverband für Umweltmedizin), on hiljuti avalikus kirjas toonud esile skvaleeni ja thiomersaali (elavhöbet sissaldav lisa mis on ka olemas eestis kasutatud vaktsiinis) kahjulikud mõjud ja mainivad, et need on hästi tõestatud. Nemad seletavad, et kehas on skvaleen olemas rakkude seinades (osa skvaleeni molekülist moodustab rakku seinad), ja kui tekkib skvaleeni anitkehad, on oht, et tekkib autoimmuunsus keha rakkude seinade vastu mis kahjustab ja võib ära tappa rakku. Teatavad, et selline autoimmuunsus on seostatud tõsiste haigustega, kaasarvatud MS, ALS ja Guillain-Barré haigustega.

Vaktsiin võib luua suuremat  kahju kui grippi epideemia

Sellepärast on põhjust karta et halvemal juhul skvaleeni sisaldava vaktsiini (SmithKlineGlaxo) ulatuslik kasutamine võib suurendada tõsiste autoimmuunhaiguste arvu eestis, ja sellega luua suuremat tervisekahju rahva juures kui seagripp, mis on üks ajaloo kõige leebemate grippide seas.

Eriti problemaatiline on, et selle vaktsiini skvaleeni sisu on miljon korda suurem kui vakstsiini oma mida seostati autoimmuunsete haigustega USA sõdurite seas (Dr Bruun Larseni avastus).

Nagu Europarlamendi tervishojukommitee esimees, Dr. Wodarg rõhutab, pole tehtud ühtegit teaduslikult kvaliteetset testi vaktsiini turvalisuse kohta, vaadake mu eelmist bloggi “Teadurite organisatsioon: “Sea gripp – teeseldud pandeemia”” .

Nagu varem siin selgitatud, ja ka Dr. Wodarg mainib, pole rahuldaval määral tõestatud, et vakstiinil on oluline gripiennetav toime. Arvan, et oleks rahva tervishoiu lähtekohast parem üldse mitte vaktsiini kasutada, kuna paistab olla paremini tõestatud et gripi vaktsiinidel on kahjulikud kõrvalmõjud kui et nemad kaitsevad grippi vastu.

Gripi infektsioon loob väärtuslikut kaitset

Kuna H1N1 gripp on ebatvaliselt leebe (näiteks rootsis sada korda madalama suremusega kui tavalisel gripil), paistaks selline otsus õigustav.

On kindlaks määratud, et loomulik infektsioon loob mitmeaastalist kaitset (ka kui mitte täielikut immuunsust) tulevate sama gripi liigi infektsioonide vastu. Sellepärast arvavad uurijad, et põhjus mispärast  enamus vanematest inimestest ei ole põdenud intensiivsesse grippi, on et nendel on olemas kaitse H1N1-grippidest mis kadusid ära üle 30 aastat tagasi. Noorematel pole sellepärast üldse seda kaitset.

Loomulik infektsioon kaitseks  tõenäolikult, pikkemas perspektiivis,  suuremat arvu inimesi grippi surma eest kui tänane vaktsineermiskampaania.

Arvatakse, et  H1N1-grippid võivad tulevikus muuta olulisel määral aggressivsemaks kui tänane “seagripp”.

Sel määral kui vaktsiin kaitseb infektsiooni vastu (mis on küsitav), takistaks massiline vaktsineerimine sellilse immuunsuse loomist.

Järeldused kokkuvõtlikult:

1. Paistab olla soovitav jälgida saksa sõeväe eeskuju, ja koheselt ära jätta skvaleeni ja elavhõbedat sisaldavate grippivaktsiinide kasutamist (SmithKlineGlaxo vaktsiin).

2. Oleks arvatavasti parem üldse jätta vaktsineerimist ära ka teiste vaktsiinidega H1N1 gripi vastu, kuna see takistab (sel määral kui vaktsiinil on kaitsev toime, mis on küsitav) väärtuslikku pikkajalise immuunsuse loomist tulevate H1N1 grippide vastu eesti rahva seas.

Vastupanu loomine sellel loomulikul viisil on tõeliselt väärtuslik “massivaktsinatsioon”, kuna arvatakse, et H1N1-grippid võivad muuta kardetavaks tulevikus.

_________________________________________________________

Olen 28 jaanuaril saatnud teade Eesti Sotsiaalminitrile Hanno Pevkarile ja Tervishoiukanslerile Ivi Normetile selle blogi kohta.

_________________________________________________________

Lisa 29 jaanuaril:

Saksa peaminister ja valitsus sai skvaleenivabat vaktsiini

Leidsin just kinnituse, et mitte ainult saksa sõjaväe sõdurid vaid saksa valitsuse liikmed, kaasarvatud peaminister Merkel, said skvaleeni ja elavhõbedavabat vaktsiini vaadake “German government to get special vaccine” (allikas on usaldusväärne saksa ajaleht Der Spiegel).

Üks allikas mainib, et ka saksa pandeemia kriisi kommiteed said seda vaktsiini. See paistab tõenäolik kui isegi ministrid said skvaleenivabat vaktsiini, kuid selle kohta ma ei ole veel leidnud kinnitust mujalt.

__________________________________________________________

Alamärkused

Skvaleen

Skvaleen on süsivesinik mis on ehituskivi kolesterooli, steroid hormoonide ja D-vitamiini sünteesis kehas. On olemas hai maksa õlis, oliivölis ja teistes taimsetes õlides, ning muuseas riisi koores, nisu idudes, ja oliivides.

Kui teda süüakse ei tekki probleemid. Aga kui teda viiakse otse kudedesse süstimise läbi, on tal immuunsüsteemi ärritav toime. Seda kasutatakse vaktsiinideks selleks et luua tugevamat immunreaktsiooni vaktsiini antigeenide (viiruse või bakteri osad või terved viirused) vastu, selleks et tekkiks suuremat arvu antikehasi antigeeni vastu.

Probleem on, et see immuunsüsteemi ärritav toime võib ka tuua kaasa et immuunsüsteem loob antikehasi ka skvaleeni vastu. Kuna skvaleen on olemas keha kudedes, tekkib sel juhul põletlik kudedes – autoimmuun haigus.

Kõige tõsisem aga haruldane immuunreaktsioon närvisüsteemi vastu.

Siis tekkib Guillain-Barree sündrom mis võib tuua kaasa täieliku paralüüsi. Vaadake näiteks seda You Tube filmi ühe sportlase kohta kes sai seagrippi vaktsiini. Paremal juhul paraneb täiesti aga mõned jäävad krooniliselt halvatuks. Erandjuhul on see sündroom tappev.

Tagasi

Lisa kommentaar